Opinie na temat ogrzewania peletem - ENERGIA-FORUM
Opinie na temat ogrzewania peletem
  • Kazik November 2010

Witajcie,
    właściwie jestem przekonany do peletów. Własnie przeczesuje net w celu pogłebienia wiedzy i znalezienia odpowiedniego dla mnie pieca dla 150m2. Moze ktos podzieliłby sie doswiadczeniami na temat ogrzewania peletami.

• walc December 2010

Pellet to przede wszystkim czystość i wygoda. Warto kupić kocioł przeznaczony głównie do tego paliwa. Ja mam D'Alessandro Termomeccanica CSI i pale w nim właśnie głównie pelletem chociaż mam możliwość spalania ekogroszku i innej biomasy(ziarna, pestki, itp). Kocioł ma automatyczną zapalarkę także moja obsługa ogranicza się do podłożenia do podajnika, wybrania popiołu no i przeczyszczenia kotła. Palenie groszkiem nie jest wcale dużo tańsze - koszt jest porównywalny a ile czyściej w kotłowni i nie trzeba latać tak często wybierać popiołu.

• walc December 2010

A co do pelletu to panuje powszechna opinia że ogrzewanie nim wychodzi drożej niż ekogroszkiem co oczywiście jest bzdurą bo jeżeli ma się kocioł przystosowany do tego paliwa to koszty są takie same jak nie niższe. Inna sprawa jeżeli pali się pelletem w kotle na ekogroszek

• carn January 22

witam mam ogromną prośbe jestem posiadaczem pieca CSI20 i nie mogę poradzic sobie z jego ustawieniem pożera mi ogromne ilosci pelletu czy mógłbyś mi przesłac ustawienia jakie masz u siebie na piecu??? bardzo proszę
    pozdrawiam Łukasz

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj