pelet ze słomy - ENERGIA-FORUM
pelet ze słomy
  • krzychu January 2011

Czy ktoś próbował palić pelletem ze słomy? Najbardziej mnie interesuje jaka jest tego kaloryczność i co ile trzeba czyścić piec. Ja paliłem samym pelletem, owsem i mieszaniną owsa i pelletu. Na owsie wyciągałem popiół co 2 dni, co 2 dni także musiałem uzupełniać opał (PFL 15).
    Cena pelletu wygląda atrakcyjnie bo ok 500zł, ale może ktoś się podzieli wrażeniami?

• walc January 2011

Kaloryczność - przyjmuje się, że dla pelet ze słomy wynosi 14-15 MJ/kg (ok. 17,5 dla pelet z odpadów drzewnych)

• walc February 2011

Zarówno pelety z odpadów drzewnych jak i ze słomy zawierają związki chloru. Faktem jest, że pelety ze słomy zawierają ich znacznie więcej - ok. 0,4% suchej masy w porównaniu do 0,02% dla pelet drzewnych.

• krzychu February 2011

Czy taka ilość chloru jest szkodliwa dla pieca, czy mieści się w normie? Innymi słowy, czy można tym bezpiecznie palić?

• macieq February 2011

Wiadomo, że niektóre składniki pelletu słomianego wpływają negatywnie na stal, czyli szkodzą dla kotła. Lecz nie występują one, aż w takich ilościach lub przez tak długi czas, by poważnie wpłynąć na żywotność. Niepożądane składniki muszą też wystąpić w odpowiednim składzie, tak jak np wraz z wilgocią, wówczas mówimy o korozji i wżeraniu się w stal. Podsumowując -kocioł wygrzany(pow 45st i prawidłowo obciążony) i co pewien czas czyszczony to gwarancja długiego okresu użytkowania

• tomi February 2011

Paliłem pelletem ze słomy (Pellets 100), granulacja ok. 8-10mm. Kaloryczność znaczna, lepiej pali się niż owies. Problem, że na palniku po kilku godzinach palenia pozostaje spiek z niedopalonych granulek, który blokuje pracę palnika i uniemożliwia bezobsługową pracę kotła. Trzeba go usuwać ręcznie. Po drugie, ale to chyba z powodu duże granulacji, pellet potrafi "zawiesić" się w zbiorniku i nie trafia do podajnika - efekt - stop pieca.

• RadekO April 2011

Zawartość chloru w słomie jest zmienna. Słoma szara ma 0.2% a słoma żółta ma 0,75%. Dużo chloru ma też słoma rzepakowa. do 1%. W inych źródłach znalazłem że słoma pszenna może mieć do 1% chloru. Przy czym jest żeby korozja chlorowa następowała musi być mało tlenu. Wtedy te chlorki biorą tlenki z żelaza i idzie korozja. A więc jak palicie słomą to trzeba dawać więcej powietrza. wpiszcie sobie w google "zagrożenie korozją chlorkową" to wam znajdzie fajnego pdfa gdzie wszystko jest wytłumaczone.
    Np jak jest duzo chloru i duzo potasu to zagrozenie korozja jest duze,
    Jest tam ciekawie zestawienie:
    % chloru, zagrożenie korozją chlorkową:
    sosna- 0% bardzo niskie
    dąb 0% bardzo niskie
    wierzba 0.02-0.05 niskie
    slazowiec 0.06%- wysokie
    miskant - 0.2 bardzo wysokie
    słoma- 0.2-1.0 bardzo wysokie
    buk <0.1% wysokie<br />trawa wysokie
    Palenia słomą to bym unikał to może zeżreć piec. Np elektrownie nie biorą słomy. elektrociepłowania bierze tylko to co ma Zawartość chloru: Cltr ≤ 0,15% więc słoma odpada miskant też.
    Ja bym nie palił słomą szkoda pieca i też miskant może być niebezpieczny. Wierzba ślazowiec raczej bezpiecznie. Chociaż http://taniaenergia.eu.interia.pl/technologia.html tutaj można przeczytać że komuś nowy piec wierzba załatwiła w 3 lata.
    Czyli najbezpieczniejszą biomasą jest biomasa z drewna leśnego.(sosna dąb itp)
    Jest teraz hurraoptymizm na uprawy wierzby miskanta i ślazowca. Narazie jest to wielka niewiadoma i jak zaczną ludziom po 3 latach lecieć piece od brykietów,palletów i zrębek z tych roślin to producenci palletów z tego zostaną pogonieni i rozgonieni przez klientów na cztery wiatry.
    Najbardziej niebezpieczna może być swieza żólta słoma. Powtarzam jak ktoś pali palletami ze słomy czy wierzby czy miskanta to palenisko musi być dobrze natlenione. Jak jest mało tlenu to chlorki żrą stal kotła :)

• RadekO April 2011

ogolnie zagrozenie korozja chlorowa wystepuje juz od zawartosci chloru 0.02 %. Pozatym duża zawartość chloru ma też wpływ na żużlowanie. przyjmuje się że 0.2% chloru mało żużluje 0.3% średnio a 0.5% juz bardzo mocno żużluje. Wiec tomi miałeś pallet ze słomy w której było bardzo dużo chloru.
    Żużlowało i pewnie żarło stal aż miło. Wątpię że wygrzanie pieca czyli powrót 60% pozwoli na uniknięcie nam korozji chlorowej. Może jakim ratunkiem jest lepsze natlenienie. Pomaga też wiązanie potasu przez np mieszanie biomasy z węglęm który to poprzez glinogrzemiany wiąze potas albo dodowanie siarki do układu czyli np zasiarczozny węgiel. Bo najbardziej żle jak jest dużo chloru dużo potasu i mało siarki. jak zmniejszamy potas albo zwiekszamy zawartosc siarki to korozja nie występuje.

• krzychu May 2011

właśnie tak podejrzewałem że to troche za duże stężenie chloru

• kamyk February 21

cenne uwagi
    paliłem pelletem ze słomy ale o tym nie miałem pojęcia...

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj