panele słoneczne nie tylko do ogrzania wody - ENERGIA-FORUM
panele słoneczne nie tylko do ogrzania wody
  • macieq February 2011

Chciałem wiedziec czy w Polsce też są panele słoneczne nie tylko do grzania wody, ale również do produkcji prądu. Pytam bo wiem, że w Stanach Zjednoczonych są takie, co kumulują energię i przemieniaja ja do pradu i też grzewają dom. Szukałem w internecie informacji w tej sprawie, ale tylko znalazłem odpowiedzi na temat ogrzewania wody.

• walc February 2011

w Holandii tez coraz wiecej widze ogniw fotowoltanicznych wiec u NAS faktycznie zacofanie...lub faktycznie komus zalezy na utrzymaniu obecnej tendencji...SZKODA

• admin February 2011

Kryterium ceny zakupu na rynku polskim odgrywa kluczową rolę, a technologia fotowoltaiczna jest nadal stosunkowo droga. Bez zastosowania ze strony państwa korzystniejszych środków stymulujących, np. w postaci dopłat bezpośrednich, stagnacja na rynku fotowoltaiki z pewnością będzie się jeszcze długo utrzymywać. Dobrym przykładem wsparcia bezpośredniego dla indywidualnych odbiorców są stosowane w większości krajów UE, tzw. feed-in tariffs, czyli taryfy gwarantowane za odkupienie energii elektrycznej pochodzącej z OZE, m.in. od indywidualnego inwestora. Polska przymierza się do ich wprowadzenia, ale czyni to bardzo późno i opieszale. Obecnie wykorzystuje się głównie działający na innej zasadzie i mniej efektywny system zielonych certyfikatów.

Odsprzedawaniem energii elektrycznej do sieci zajmuje się Urząd Regulacji Energetyki (URE). Na chwilę obecną kolejne kroki, jakie musi podjąć klient przedstawiają się mniej więcej tak:

* Założenie własnej działalności gospodarczej, którą może być prowadzenie sprzedaży energii elektrycznej dla dystrybutora,
    * Kontakt z zakładem energetycznym (określenie wielkości instalacji i parametrów wpięcia się w sieć),
    * Kontakt z urzędem gminy w sprawie wydania pozwolenia na budowę instalacji,
    * Zgłoszenie wniosku do URE o wydanie koncesji na prowadzenie sprzedaży energii.

Cena za jednostkę energii jest to cena rynkowa i określana jest ona corocznie przez URE do 31. marca. Dodatkowo wypłacana jest przychód ze sprzedaży praw majątkowych z tytułu zielonych certyfikatów, po cenie giełdowej, zazwyczaj odpowiadającej opłacie zastępczej.

Informacje można znaleźć również w ustawie Prawo budowlane oraz w ustawie Prawo energetyczne (np. art. 7.)

• walc February 2011

Ja uważam ze ewentualne dopłaty są bez sensu. Producenci będą mieli pretekst żeby podnieść ceny i tyle.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj