Witam. Jakie wybrać ogrzewanie do domku o konstrukcji drewnianej, styl Kanadyjski 100m2 powieżchni mieszkalnej. Brak gazu. Myślę o kominku z płaszczem wodnym i do tego coś z elektryki, ale co? Akumulacyjne, podłogowe, czy może coś całkiem innego. Z ogrzewaniem olejowym też może być problem, konstrukcja domu, bliskość lasu, brak odpowiedniego pomieszczenia, pomieszczenie gospodarcze 3 m2. Coś żeby nie płacić krocie za ogrzewanie.
Mój znajomy zachwala swój kocioł na ekogroszek, miał, węgiel i drewno. Ma podajnik na ekogroszek i dodatkowy ruszt do spalania węgla i drewna. Chwali go sobie, jak chcesz to mogę się go podpytać co to za kocioł. Ja tam pale pelletem i nie zamieniłbym go na nic innego. Wcale nie wychodzi dużo drożej od ekogroszku - tylko warto mieć dobrego dostawce w okolicy. W sumie wybierając tamten kocioł to nie uzależniasz się od jednego paliwa.
Tu http://vikersonn.pl/kalkulator masz namiary na stronę gdzie możesz obliczyć. Ale to suche fakty, jak to się ma do rzeczywistości, musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto już to ma. Z tych wyliczeń nie ma wielkich różnic z ekogroszkiem, koszty zaś zakupu i montażu są znaczne. Wyliczono mi w tej firmie całość w granicach 50 tyś zł. z ogrzewaniem podłogowym. Na tym forum jest dział ogrzewania pompami ciepła.