jakie ogrzewanie wybrać ? - ENERGIA-FORUM
jakie ogrzewanie wybrać ?
  • krzychu February 2011

Witam. Jakie wybrać ogrzewanie do domku o konstrukcji drewnianej, styl Kanadyjski 100m2 powieżchni mieszkalnej. Brak gazu. Myślę o kominku z płaszczem wodnym i do tego coś z elektryki, ale co? Akumulacyjne, podłogowe, czy może coś całkiem innego. Z ogrzewaniem olejowym też może być problem, konstrukcja domu, bliskość lasu, brak odpowiedniego pomieszczenia, pomieszczenie gospodarcze 3 m2. Coś żeby nie płacić krocie za ogrzewanie.

• walc February 2011

Jeżeli chodzi o ogrzewanie olejowe to należy mieć odpowiednie pomieszczenie,a w Twoim domku go brakuje. Proponowałbym jednak zapoznanie się z potencjalnymi kosztami danego ogrzewania i dopiero wtedy bedę mógł doradzić coś więcej.

• macieq February 2011

A nie myślałeś nad kotłem na pellet ? Nie wymaga poświęcaniu mu dużej ilości czasu i dosyć tani w eksploatacji, no i czysto w kotłowni.

• krzychu February 2011

Właśnie zastanawiam się nad kotłem na eco groszek. Myślę że to rozwiązanie będzie najlepsze.

• macieq February 2011

Mój znajomy zachwala swój kocioł na ekogroszek, miał, węgiel i drewno. Ma podajnik na ekogroszek i dodatkowy ruszt do spalania węgla i drewna. Chwali go sobie, jak chcesz to mogę się go podpytać co to za kocioł. Ja tam pale pelletem i nie zamieniłbym go na nic innego. Wcale nie wychodzi dużo drożej od ekogroszku - tylko warto mieć dobrego dostawce w okolicy. W sumie wybierając tamten kocioł to nie uzależniasz się od jednego paliwa.

• krzychu February 2011

Coś mnie tknęło i zadzwoniłem do firmy sprzedającej pompy ciepła. Zrobili kalkulację kosztów, wyszło o niecałe 20 tyś. drożej od instalacji na ekogroszek. Koszty eksploatacji ponoć sporo mniejsze, ponadto działanie bezobsługowe. Teraz to mam dopiero dylemat. Pomocy.

• macieq February 2011

a tak z ciekawości, jaki jest średni koszt ogrzania domu 150m2 dobrze ocieplonego pompą cieplną przy założenia że ogrzewa ona obieg ciepłem z ziemii. Chodzi mi o szacunkowe zużycie energii elektrycznej przy założenia średniej jakości pompy ciepła

• krzychu February 2011

Tu http://vikersonn.pl/kalkulator masz namiary na stronę gdzie możesz obliczyć. Ale to suche fakty, jak to się ma do rzeczywistości, musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto już to ma. Z tych wyliczeń nie ma wielkich różnic z ekogroszkiem, koszty zaś zakupu i montażu są znaczne. Wyliczono mi w tej firmie całość w granicach 50 tyś zł. z ogrzewaniem podłogowym. Na tym forum jest dział ogrzewania pompami ciepła.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj