nowe płytki na podłogówke - ENERGIA-FORUM
nowe płytki na podłogówke
  • macieq February 2011

Witam!

Właśnie kupiliśmy dom w którym w salonie i kuchni jest już ogrzewanie podłogowe. Niestety płytki jakie na nie położono są miejscami zniszczone i niezbyt estetyczne. Wymiana starych płytek nie wchodzi w grę. Oczywiście wiem że można położyć na stare płytki inne nowe płytki, panele lub oczywiście cokolwiek innego. Moje pytanie to: czy można położyć nowe płytki na stare tak aby dalej odczuwać ogrzewanie podłogowe?

• krzychu February 2011

Można ale należy liczyć się z tym że jesli obecne stare płytki są żle ułożone widać na nich pęknięcia to pomimo zastosowania odpowiedniego środka gruntujacego masy wyrównującej mogą sie te pęknięcia przenosić na nowe płytki .Taniej i pewniej będzie stare płytki skuć i przy użyciu elastycznego kleju do płytek ułożyć nowe nie zapominając o dylatacji.

• macieq February 2011

No tak, ale czy nadal będzie ciepło przenikać przez płytki. Czy ogrzewanie podłogowe dalej będzie spełniać swoją rolę?

• walc February 2011

Naturalnie jeśli powierzchnia pod płytkami jest ciepła to od niej ogrzeją sie płytki a od nich pomieszczenie to chyba oczywiste. klej i płytki ceramiczne są raczej złym izolatorem .

• macieq February 2011

dzięki, też tak przypuszczałem ale chciałem się upewnić

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj