ogrzewanie fasolą - ENERGIA-FORUM
ogrzewanie fasolą
  • macieq February 2011

Witam, pytanie jak w temacie. czy są jakieś przeciwwskazania w paleniu fasolą? chodzi mi tu głównie o to czy podczas spalania mogą wydzielać się jakieś toksyczne związki chemiczne lub in. które mogłyby zniszczyć kocioł. Ja osobiście spróbowałem palić samą fasolą (grochem) i efekt był zaskakująco dobry jeżeli chodzi o temp. i samo spalanie, jednakże był też minus polegający na wyjątkowo nieprzyjemnym zapachu jaki wydzielał się z kotła, lecz bez tragedii dało się przeżyć. Zastanawia mnie tylko to czy związki jakie powstają podczas spalania nie wpłyną negatywnie na piec. W necie nic nie znalazłem nt. palenia fasolą, więc może tu ktoś się wypowie na ten temat. Bo jeżeli tylko przykry zapach jest przyczyną tego, że nikt nie wypowiada się na temat palenia fasolą to ja będę nią palił gdyż jest to ziarno dosyć wysoko energetyczne

• tomi February 2011

Jako, że cena zakupu odpadów fasoli (tj; ziarno które stanowi odpad przy przebieraniu fasoli) była wyjątkowo niska (100 zł /t) podjąłem liczne próby palenia tą biomasą w PFL 25. Początkowo było ciężko z ustawieniami brzydki zapach, przesypywanie itp. lecz teraz po ponad 2 miesiącach doświadczeń wyniki palenia fasolą przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Ja początkowo mieszałem fasolę z eko groszkiem w stosunku 30 proc fasoli i 70 groszku było OK! lecz dokonując licznych zmian w ustawieniach obecnie palę 90 proc fasoli i 10 proc ekogroszku. Jestem b.zadowolony:) ;
    1 kocioł jest czysty
    2 nie czuć żadnych zapachów podczas spalania
    3 temperatura spalin utrzymuje się na poziomie 100-120 C
    kociołek wciąga ok 30-35 kg fasoli na dobę - przy obecnych temperaturach na zew. ok -8 noc i -2 dzień w mieszkaniu czujnik temperatury ustawiony; 21,5 C dzień i 19C noc. W grudniu spaliłem dokładnie 800 kg fasoli i ok 200 kg ekogroszku, ogrzewam 270 m2. (grudzień był bardziej mroźny niż styczeń) Obecnie średnia cena zakupu fasoli 200-300 zł/ t. Mieszkam na lubelszczyźnie więc z zakupem tej biomasy nie mam problemu i dla zainteresowanych spokojnie mogę zorganizować większą ilość fasoli.

Zachęcam do przeprowadzania prób w tym zakresie gdyż fasola ma naprawdę wysoką kaloryczność. Powiem więcej za moją namową znajomy rozpoczął w połowie stycznia palenie fasolą mieszaną z pelletem w kotle "mini bio" w stosunku 50/50 i jest zdumiony wyjątkowo dobrymi efektami obecnie zwiększa udział fasoli w mieszance i dokonał zakupu 2 ton fasoli. O wynikach poinformuję na forum.

• walc February 2011

Czy mógłbyś się zorientować ile kosztowałby dowóz do Białegostoku tony fasoli.

• walc February 2011

A ta fasola to luzem, czy w workach? Dużo trzeba po niej wybierać odpadu z pieca?

• tomi February 2011

1. fasola może być luzem i w workach jak chcesz, smile ale najczęściej jest w workach bo ludzie jak sortują ręcznie bądź maszynowo to najczęściej workują tylko, że wory mają po 50 kg.

2. co do popiołu to jest różnie ja mieszam z ekogroszkiem (ok 20 proc ekogroszku - lecz dawkę tą zmniejszam przy każdym zasypie)więc pewnie jest troszkę więcej popiołu lecz generalnie nie popiół jest problemem lecz spieki jakie się tworzą tego jeszcze dobrze nie rozpracowałem bo raz spiek jest raz nie i do końca nie wiem od czego to zależy dmuchawę mam na 16 może jeszcze za dużo powietrza dostaje no ale pracuje nad tym Zaglądam do kotła raz na dobę i czasami muszę spiek wywalić pogrzebaczem, a czasami jest tylko popiół, ale jakby nie spojrzeć nie ma tego dużo. U kumpla w mini bio praktycznie z fasoli zostają czarne bobki które w pył się rozsypują i to spalanie chyba jest nieco lepsze nadmuch ma 8 proc. popiołu chyba mniej jak z owsa.

3 co ciekawe w kotle jest tylko biały pył czyli skrobia z fasoli z czyszczeniem nie ma problemu, ale czy to nie szkodzi stali ? no właśnie tego nie wiem i czekam może ktoś uczony w tym temacie się wypowie.

• krzychu February 2011

No ja też swojego czasu spalałem fasole w kotle D'Alesssandro CSI i byłem mile zaskoczony

• GIZEX March 2011

Kotły d'Alessandro CSI znakomicie nadają się do spalania biomasy. Właśnie jest ich promocja w naszej firmie. Zapraszamy do bliższego przyjrzenia się kotłowi i ofercie na stronie
    http://www.gizex.eu

• pawel September 2011

WIDZĘ ŻE WSZYSTKIE POWYŻSZE POSTY NALEŻĄ DO JEDNEJ OSOBY KTÓRA BESZCZELNIE SKOPIOWAŁA JE Z FORUM KOSTRZEWY, A SĄ ONE W 99 PROC MOJEGO AUTORSTWA, PODAJE LINK DO ŹRÓDŁA http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=647 , SZANOWNY PANIE ADMINISTRATORZE NIE GODZI SIĘ TAK OSZUKIWAĆ CZYTELNIKÓW!!! SKANDAL!!!!!

• pawel September 2011

WIDZĘ ŻE WSZYSTKIE POWYŻSZE POSTY NALEŻĄ DO JEDNEJ OSOBY KTÓRA BESZCZELNIE SKOPIOWAŁA JE Z FORUM KOSTRZEWY, A SĄ ONE W 99 PROC MOJEGO AUTORSTWA, PODAJE LINK DO ŹRÓDŁA http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=647 , SZANOWNY PANIE ADMINISTRATORZE NIE GODZI SIĘ TAK OSZUKIWAĆ CZYTELNIKÓW!!! SKANDAL!!!!!

• pawel September 2011

CHAMSTWO !!!!

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj