Zmiana palnika olejowego na pelet w piecu piekarniczym - ENERGIA-FORUM
Zmiana palnika olejowego na pelet w piecu piekarniczym
  • Daniel November 2010

Witam,
    zastanawiam się nad zmianą palnika olejowego na palnik granulatu drzewnego. Palnik docelowo ma być zamontowany w piecu piekarniczym. Proszę o opinie i porady na temat takiej zmiany. Szczególnie chodzi mi o firmy produkujące zamienniki i opłacalność takiego przejścia.

• Daniel November 2010

Witam ponownie,
    ponieważ temat mam już za sobą, chciałbym przedstawić realia wymiany palnika dla przyszłych forumowiczów.

Wybór palnika

Jak pokazała praktyka, polski rynek producentów zamienników palników olejowych na granulatu drzewnego jest dość konkurencyjny. Proszę jednak dokładnie sprawdzać oferowane produkty, ponieważ nie brakuje nieuczciwych producentów, proponujących podróbki sprawdzonych rozwiązań. Jedną ze skutecznych metod na ustrzeżenie się przed wyżej opisanymi producentami jest sprawdzenie referencji firmy, dokumentacji produktów – w tym certyfikatów jakości, zaświadczeń o dopuszczeniu produktu do użytku w zakładzie piekarniczym. Wracając do referencji. Rozmowa z zadowolonym posiadaczem zamiennika, przyjrzenie się danemu rozwiązaniu, które pracuje już w zakładzie piekarniczym dostarcza bez wątpliwości obowiązkowej wiedzy na temat planowanej wymiany.

Kierujmy się Jakością!

Każdą ofertę porównywałem oczywiście pod kątem ceny. Jednak nie powinien być to czynnik priorytetowy. Przy możliwych oszczędnościach (50%-70%) konkurencyjność cen szybko okazała się nie być motywatorem wyboru palnika. Różnice na poziomie 3-5 tysięcy złotych przekładają się na 1-3 miesiące oszczędności, a przecież chodzi tu o długoletnią inwestycję i bezwzględnie zwracajmy uwagę na jakość. Bezawaryjna, długoletnia praca palnika, jak każdy właściciel piekarni wie, jest już sama w sobie oszczędnością! Ponownie odnoszę się do wizyty w zakładach piekarniczych, w których dany producent montował swój produkt.

Wymiana i wiążące się z tym przeróbki

Za pewne wielu właścicieli piekarni obawiało się przed wymianą palnika w związku z koniecznymi przeróbkami. Mogę zapewnić, że wybór odpowiedniej firmy rozwieje wszelkie te obawy. Wybierając firmę z długoletnim doświadczeniem kupujemy pełen pakiet. Oznacza to fachowe podejście nie tylko w produkcji palnika, ale także rozwiązaniach montażowych. Firma, którą wybrałem, z racji możliwości pochwalenia się największą ilością wdrożeń swojego produktu na polskim rynku, jeżeli chodzi o piece piekarnicze, posiadała już gotowe rozwiązanie do najpopularniejszych marek pieców, oferowanych przez polskich producentów jak i zagranicznych.

Posiadam piec 4 komorowy polskiego producenta „Mroczkowski”. Przed wymianą w swoim zakładzie miałem okazję zapoznania się z w pełni działającym rozwiązaniem w innej piekarni (kolejny raz kłania się istota referencji producenta palnika!).

Piec Mroczkowskiego posiada montaż palnika w przedniej części (z posiadanej wiedzy wiem, iż palnik w większości pieców piekarniczych montowany jest w przedniej części pieca pod komorami wypieku lub w części tylniej). Miejsce montażu palnika na granulat oczywiście pozostaje niezmienna.

Jedyne przeróbki, jakie za pewne będą wymagane w większości sytuacji montażowych związane są z umiejscowieniem podajnika na paliwo (w moim przypadku pelet). Lokalizacja mojego pieca dawała jedyną możliwość montażu nad piecem. W wcześniej wspomnianej piekarni z piecem Mroczkowskiego także miało miejsce takie rozwiązanie. Zamontowany u mnie zasobnik o pojemności 200 litrów, przy spalaniu 3 ton peletu, wystarczy mi na 2 dni bezustannej pracy pieca. Jest to rozwiązanie optymalne i wygodne w mojej sytuacji (w związku z wnoszeniem worków z peletem po drabinie/schodach).

Eksploatacja palnika

Ponieważ jestem kilka dni po wymianie za wiele na ten temat jeszcze nie mogę powiedzieć. Palnik wymaga codziennego czyszczenia i tu ważna uwaga. Wybór odpowiedniego palnika to nie wszystko. Istotna jest także jakość paliwa. Nawet najlepszy palnik bez dobrej jakości paliwa nie będzie pracował tak jak należy. Proszę więc przy wyborze paliwa kierować się podobnymi kryteriami jak przy wyborze palnika.

• Pello November 2010

Witaj Daniel
    Mam pytanie: jak w Twoim piecu piekarniczym rozwiązany jest dostęp do czyszczenia (konserwacji) kanałów spalinowych, ogrzewających komory piekarnicze ? Czy jest dostęp poprzez prosty demontaż ścian pieca?

Pzdr.

• Daniel November 2010

Witaj,
    dokładnie tak. Ściany pieca to po prostu blachy umieszczone na szynie, których demontaż nie jest kłopotliwy.

• Pello November 2010

Witaj
    Dzięki za informacje.
    Z tego co wiem, to nie ma w Polsce specjalnej konkurencji jeśli chodzi o montaże palników do pieców piekarniczych. W zasadzie jest tylko jedna (pilska) która takie rozwiązania promuje. Piszesz o potrzebie właściwego wyboru palnika, referencjach, o długoletnich doświadczeniach, o podróbkach na rynku polskim, o dopuszczeniach do stosowania w piecach piekarniczych. Jakich producentów palników sprawdzałeś?

Pzdr.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj