koszty ogrzewania ekogroszkiem - ENERGIA-FORUM
koszty ogrzewania ekogroszkiem
  • tomi March 2011

Witam wszystkich bardzo serdecznie.Z racji ze jestem tu nowy prosze o wyrozumiałość w razie jakichkolwiek kiksów z mojej strony.Otóż założyłem nowy wątek dlatego ze mój przypadek wydaje mi sie indywidualny.W tym roku zaczynam budowe nowego domku i mam duzo pytań.Dom 160m2 + garaż 25m2 ,jedo piętrowy.ściany porotherm 44 + tynk ok 1.5 cm,fundamenty odizolowane i ocieplone 60cm styropianu w głąb gruntu na grubość minimum 10 cm,strop teriva(i tutaj myślałem o 10 cm styropianu)do ociepleia stropu ,dach nie będzie odeskowany,ocieplony watą mineralną minimum 20 cm,dachówka ceramiczna.Dom planuje ogrzewać eko groszkiem.Moze ktoś wybudował domek o podobnych parametrach i podpowie mi ile zuzywa eko groszku lub czy nie lepiej ogrzewać się gazem.Jakie mniej więcej mogą być koszty ogrzewania obydwoma rodzajami paliwa?.Dodam ze nie chodzi tutaj o wygodę lecz o koszty.Czym więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie.

• krzychu March 2011

Same koszty ogrzewania zależą od w sumie bardzo wielu czynników - kształt domu, czy podpiwniczony i ta piwnica ogrzewana, ile i jakich okien, czy poddasze użytkowe, jakie usytuowanie wg stron świata, jaka zima... :-)

Ja mam nowy dom o pow blisko 200 m2, ale do obliczeń w kwestii grzania przyjmuję 180 m2.
    Teraz zimno, to idzie więcej, jak cieplej, to mniej.

Z grubsza mogę przyjąć, że idzie mi tyle kg groszku na dobę, jaka jest średnia różnica temperatur zew-wew. :-). Jak jest około zera, to schodzi ok 20 kg, jak około -10, to bliżej 30.
    To oczywiście już z grzaniem CWU.

W takich warunkach jak przyjmiesz 200 dni grzewczych w roku, to wychodzi Ci 4 tony - powiedzmy po 600 zł/tona, to daje 2400 zł/rok, plus te pół tony na grzanie wody latem.

Mam ściany 2w - max plus 14 styropianu, na poddaszu 25 cm wełny, ściany fundamentowe ocieplone dziesiątką styropianu.

Na marginesie dodam... Zrób sobie na dole sporo podłogówki - na prawdę super sprawa i jak sądzę, jest podstawą ogrzewania całego domu - dzięki niej grzejniki na poddaszu pracują z bardzo minimalną mocą, a są wręcz zimne, a w domu jest ciepło

• tomi March 2011

Dom będzie z poddaszem uzytkowym niepodpiwniczony.Co do podłogówki to myślałem zeby zrobić ją w kuchni,łazience,przedpokoju i wiatrołapie a reszte pomieszczeń zaopatrzyć w standardowe grzejniki.Jezeli chodzi o spalanie eko groszku to moza powiedzieć ze 5 ton wystarcza Ci w zupełności na 12 miesięcy wraz z grzaniem wody?.Jaki masz strop,ocieplałeś go?.Jaki eko groszek kupujesz workowany czy luzem?.Powiedz czy jesteś zadowolony z tego typu ogrzewania czy lepiej grzać gazem?

• krzychu March 2011

Strop mam monolityczny - lany, ale to nie ma znaczenia, bo tak pod nim, jak i nad nim są pomieszczenia ogrzewane. Nad sufitem na poddaszu dałem 10-tkę wełny, a na skosy aż do kalenicy 15-stkę. Na skosach na poddaszu jest razem 25 cm wełny.
    Groszek kupiłem najpierw trochę lepszy - pow 26 MJ/kg, teraz mam gorszy coś do 24 MJ/kg.

Czy 5 ton mi wystarcza...? :-) No jeszcze nie wiem do końca, bo to pierwszy sezon grzeję dopiero, ale szacuję na podstawie dotychczasowych wyliczeń i zużycia, że jakieś 4 - 4,5 tony powinno wystarczyć razem z grzaniem CWU, latem też.

W tym roku kupiłem w niekorzystnej cenie, ale w przyszłym roku dokonam zakupów w miesiącach wiosennych i po korzystniejszej cenie. Węgiel workowany jest o tyle lepszy, że możesz sobie w miarę precyzyjnie kontrolować jego zużycie - to przydatne na początku, kiedy uczysz się pieca :-), potem już węgiel luzem wystarczy.

Czy grzanie węglem jest lepsze od grzania gazem...? nie wiem, bo nie grzałem gazem. Wiem, że jest tańsze, ale od czasu do czasu musisz 'łapy do sadzy wsadzić' :-D.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj