Ile grzejników w salonie ? - ENERGIA-FORUM
Ile grzejników w salonie ?
  • krzychu March 2011

Według projektu w 31 metrowym salonie mam dwa grzejniki płytowe (PURMO): jeden 900x900, drugi 900x500. Zapotrzebowanie w pomieszczeniu to 2105 W.
    Zastanawiamy się nad zamianą tych dwóch grzejników na jeden dekoracyjny (Komex Kalina 2200 W). I tu pojawia się pytanie czy ma znaczenie ilość grzejników jeśli chodzi o warunki ogrzewania tego pomieszczenia, czy ma znaczenie jedno lub dwa źródła ciepła? Muszę zaznaczyć, że w pomieszczeniu na jednej ze ścian jest kominek z DGP a salon jest otwarty na kuchnie o powierzchni ok. 9 metrów z ogrzewaniem podłogowym.
    Z góry dziękuję za poradę

• macieq March 2011

Ja mam salon 27,5m2, również z kominkiem i otwarty na kuchnię. Zamontowałem 2 grzejniki PURMO o wym. 500x900 (949W) i 900x600 (1226W). Grzejniki są ustawione na dwóch przyległych ścianach - uważam, że to optymalne rozwiazanie jeśli chodzi o obieg ciepła - z jednym grzejnikiem, choćby o podobnej mocy będzie ciężko "dotrzeć" z ciepłem na drugi koniec pokoju...

• tomi78 March 2011

Kolego jak będziesz dobierał grzejniki to zwróć uwagę aby były takich samych wymiarów. Ładniej to wygląda. Staram się sytuować grzejniki symetrycznie pod oknami, np. dwa okna i wtedy dwa grzejniki, nawet jeśli jeden by wystarczył.
    Zawsze możesz dać dwa mniejsze dekoracyjne.

• krzychu March 2011

dzięki za odpowiedzi pod oknem odpada - tarasowe 2400x4000 będą dwa - prawdopodobnie Tubus Instalprojektu. po przekątnych pokoju.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj