Według projektu w 31 metrowym salonie mam dwa grzejniki płytowe (PURMO): jeden 900x900, drugi 900x500. Zapotrzebowanie w pomieszczeniu to 2105 W.
Zastanawiamy się nad zamianą tych dwóch grzejników na jeden dekoracyjny (Komex Kalina 2200 W). I tu pojawia się pytanie czy ma znaczenie ilość grzejników jeśli chodzi o warunki ogrzewania tego pomieszczenia, czy ma znaczenie jedno lub dwa źródła ciepła? Muszę zaznaczyć, że w pomieszczeniu na jednej ze ścian jest kominek z DGP a salon jest otwarty na kuchnie o powierzchni ok. 9 metrów z ogrzewaniem podłogowym.
Z góry dziękuję za poradę
Ja mam salon 27,5m2, również z kominkiem i otwarty na kuchnię. Zamontowałem 2 grzejniki PURMO o wym. 500x900 (949W) i 900x600 (1226W). Grzejniki są ustawione na dwóch przyległych ścianach - uważam, że to optymalne rozwiazanie jeśli chodzi o obieg ciepła - z jednym grzejnikiem, choćby o podobnej mocy będzie ciężko "dotrzeć" z ciepłem na drugi koniec pokoju...
Kolego jak będziesz dobierał grzejniki to zwróć uwagę aby były takich samych wymiarów. Ładniej to wygląda. Staram się sytuować grzejniki symetrycznie pod oknami, np. dwa okna i wtedy dwa grzejniki, nawet jeśli jeden by wystarczył.
Zawsze możesz dać dwa mniejsze dekoracyjne.