gaz płynny czy pompa ciepła ? - ENERGIA-FORUM
gaz płynny czy pompa ciepła ?
  • krzychu March 2011

Witam!
    Zastanawiam się nad systemem ogrzewania do mojego domu. Projekt przewiduje instalację z kotłem na paliwo stałe, ale to odpada ze względów ergonomicznych (trzeba składować paliwo- w moim budynku brak piwnicy, kotłownia za mała, poza tym strasznie sie brudzi, trzeba czyścic, dokładać do zasobnika). Zastanawiałem się nad gazem płynnym ( działka bez dostępu do sieci gazowej- brak gazu ziemnego) lub pompą ciepła (najlepiej z kolektorem poziomym- tańszy niż pionowy, mam sporą dziłakę 20 arów). Dom będzie budowany z porothermu(30 cm) + 20 cm styropian. Mam też zamiar ociepłić podłogę na gruncie 20cm styropianu. Użytkowe poddasze ocieplone 30cm wełny mineralnej. Dom o powierzchni użytkowej ok. 170 m2. Planuję takze zainstalowanie rekuperatora. Co byście proponowali? Jakie są za i przeciw dla każdego rozwiązania. Jakie koszty?

• walc March 2011

Ja bym nie dawał ani pompy ani LPG. Przy LPG jesteś uwiązany do prawa obchodzenia się z gazem i cen monopolistów. Pompa ciepła suma sumarum to strata pieniędzy gdyż byś musiał mieć wszystkie odbiorniki ciepła niskotemperaturowe czyli wszędzie podłogówki, a c.w.u robić inaczej niż z pompy ciepła. Pompa jest skomplikowana, droga w utrzymaniu. Żeby honorowali gwarancję musisz serwisować jak samochód w ASO. Zmieniać glikol ale i tak ma za wiele części, które mogą nawalić.

Ja bym ci radził piec na olej opałowy. Jak się z tym obeznasz to wymienisz palnik na olej roślinny albo zużyty samochodowy i za opał zapłacisz 1000zł na rok. Oleju opałowego zejdzie ci około 1700L do 2000L rocznie. Około 100L na każde 100m2. Do tego nie musisz sie szczypać podłogówkami, które aż tak miłe nie są. Jak są za ciepłe to odczucie jest paskudne, a nie ma jak ich szybko zakręcić.

• krzychu March 2011

Tylko, ze takie rozwiązanie nie wchodzi w grę bo nie ma miejsca na zbiornik oleju.

• walc March 2011

Zakopiesz go. W końcu zbiornik na LPG też musi gdzieś stać. Zwykle stawiasz na działce taki zbiornik LPG albo zakopujesz. Przynajmniej robiąc zbiorniki na olej nie musisz mieć żadnego odbioru jak z gazem. Nie będziesz niewolnikiem jednego dostawcy, który może ci zasponsoruje zbiornik. Nie rób tego. Gaz ma jeszcze jedną niedogodność. Czasami ucieka pozbawiająć cię opału. Olej musi być cieplejszy więc go zakopiesz poniżej 1m obok domu. Godzina pracy koparki...80zł i bez atestów.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj