grzanie wody latem - ENERGIA-FORUM
grzanie wody latem
  • krzychu April 2011

Mam piec węglowy. Do tego podłączony bojler z wężownicą i pion grzewczy. Latem podgrzewam wodę i dodatkowo ogrzewam dom.Chciałem założyć zawory odcinające powyżej wężownicy na wyjściu i wejściu z pieca. Wystarcza tylko te elementy powyżej wężownicy i już. Poradzi ktoś?

• walc April 2011

Ale tak w zasadzi to nie rozumiem w czym rzecz.. Chcesz ogrzewać latem tylko samą wode,bez grzania w domu tak? Dobrze to zrozumiałem?

• krzychu April 2011

Tak chce grzać tylko wodę. Nie mam żadnych zaworów. Latem napalenie w piecu kończy się ogrzaniem całego domu.

• macieq April 2011

Musisz zrobic krótki obieg,czyli za bojlerem wstawić zawór,który odetnie obieg wody na cały dom.Najlepiej podpatrzyć u sąsiada,ja tak zrobiłem.Przy okazji uwaga,przy takim rozwiązaniu delikatnie przykładać do pieca,bo temperatura wzrasta b.szybko.Najtańszy sposób na grzanie wody latem.

• walc April 2011

Radziłbym samemu tego nie robić. Złe odcięcie centralnego grozi odcięciem zbiornika wyrównawczego a co za tym idzie możliwość zagotowania wody w kotle o której mówi kolega powyżej.

• kamyk February 21

a nie myślałeś o kolektorach słonecznych? ja sobie założyłem wiosną i szczerze nie paliłem w piecu do późnej jesieni , wydatek spory chociaż tez bez przesady bo dostałem z dobrym rabatem i dotacją
    więc wyszło fajnie cenowo , a oszczędność jest i domu w upał nie muszę grzać
    Tu masz fajna ofertę http://www.solar-tech.pl/ 71 % dopłaty dają i gwarancja satysfakcji

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj