Piecokuchnia czy kominek z płaszczem wodnym - ENERGIA-FORUM
Piecokuchnia czy kominek z płaszczem wodnym
  • tomi April 2011

Jak w temacie .Mam dom drewniany jeszcze nie ocieplony ale zamierzam go ocieplić .Dom ma ok . 80m2 plus poddasze ok 50 m2 .Dom "całoroczny".Czym lepiej taki dom ogrzewać bo jak na razie centralnego nie ma jest jedynie piec kaflowy .Dziękuję z góry za odpowiedzi .

• walc April 2011

Dobrze ocieplić i ogrzewać byle czym.

• tomi April 2011

to znaczy że kominek z płaszczem wodnym jako główne(jedyne ) źródło ciepła wystarcza ?

• walc April 2011

To znaczy, że przy dobrze ocieplonym domu i suszarka do włosów wystarczy do ogrzania 100 m2 powierzchni. Tak przynajmniej wygląda to w domach pasywnych.

Ja bym jednak kominka z PW jako jedynego źródła nie chciał, bo za mało bezobsługowy. Na wyjazdy choćby przydałoby się drugie źródło ciepła, np. elektryczne.

• krzychu April 2011

Z tą suszarka to jednak przesada . Domy dobrze ocieplone można sensownie ogrzewać kominkami z płaszczem wodnym ale należy prawidłowo dobrać moc urządzenia . Z myślą o domach energooszczędnych opracowano palenisko Romotop KV075TV , charakteryzuje się ono mocą regulowaną w zakresie 4-12 kW przy mocy płaszcza wodnego 3-10kW oraz wysoka sprawnością ,w/g atestu 86 % . Palenisko do zastosowania w układach zamkniętych , wyposażone w chłodnice oraz doprowadzenie powietrza do spalania w 100% z poza domu , jako opcja automatyczne sterowanie procesem spalania . Zalecane jest stosowanie w układzie z buforem wodnym aby zmagazynować chwilowy nadmiar ciepła i zwiększyć komfort obsługi . W Czechach jest aktualnie instalowane w programie "zielona dotacja" łącznie z kolektorami słonecznymi jako dodatkowym zródem ciepła... ale to u naszych sąsiadów

• madzia April 2011

Witam cieplutko. Wlasnie kupilam stary dom z bali i tez rozwazam kwestie ogrzewania.W tej chwili za co sluzy piec kaflowy+ wezownica+zbiornik wody+ stare zeliwne grzejniki. Moje pytanie jako laika w tej kwestii brzmi na jakie grzejniki nowe moge je wymienic bo slyszalam opinie ze plytowe odpadaja?

• tomi78 April 2011

A w czym Ci te stare przeszkadzają ?

• walc April 2011

no to troche zależy od wyboru ogrzewania jesli układ c.o. bedzie otwarty to nie powinno się płytowych montować ale jeśli bedzie zamknięty to bedzie bardzo dobry wybór w zasadzie to jest troche tak że nie powinno się montować a jednak się montuje i pracują przez długie lata. A stare żeliwne grzejniki przy ogrzewaniu paliwem stałym nie są wbrew pozorom takim złym rozwiązaniem duża pojemność wodna długo utrzymują ciepło pewnie trzeba by je zdemontowac zrobić im porządne czyszczenie i płukanie bedą ładnie grzały.

• madzia April 2011

Witam, niestety okazalo sie ze jakas czesc ukladu przecieka. Pare grzejnikow po oczyszczeniu i odpowietrzeniu nadal nie grzeje.Jako ze robimy remont generalny to cala instalacja pojdzie do wymiany.Szkoda mi tylko pieca, bo ogrzewa super. Jaki piec na paliwo stale co i cwo polecicie. Dom ma niecale 100 m, dopiero co ocieplony wymienione okna.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj