Dobór kotła - ENERGIA-FORUM
Dobór kotła
  • tomi June 2011

Witam,

Przed jesienią chcę zamontować kocioł w nowym domu. Kocioł ma służyć do ogrzewania domu jak i do CWU. Mój wybór padł na kocioł z serii SAS UWT. Moje pytanie jest jaką moc zastosować dla domu jak w linku http://dom-projekt.pl/projekt-domu-54.html ( projekt dąbrówka). Dom jest zbudowany z Porothermu 30cm + 10 sm styropianu.

Pozdrawiam

• krzychu June 2011

Nie jest tak prosto udzielić dobrej odpowiedzi jakiej mocy kocioł. Najlepszym rozwiązaniem jest podzwonienie do różnych producentów i rozmowa z doradcą technicznym i wtedy będziesz miał dobre rozeznanie w temacie. Bynajmniej ja tak zrobiłem i dużo się dowiedziałem.Jeżeli masz podłogówkę to moc musi być większa niż przy samych grzejnikach.

• walc June 2011

W projekcie powinno być zapotrzebowanie na ciepło i przykładowy kocioł, ilość mieszkańców, zużycie wody. Nie można pójść tym tropem???

• macieq June 2011

Wnioskując z projektu,
    część mieszkalna - 126.87m²
    część gospodarcza 32.26m²
    Na szybko:
    Kocioł powinien mieć moc od 17 - 21 kW w zależności od kubatury pomieszczeń, ocieplenia oraz sprawności urządzenia grzewczego

• tomi78 June 2011

Podczas zakupu kotła zwracaj uwagę również na poboczne rzeczy takie jak:
    - umowa kupna
    - gwarancja (jaki okres, czy jest podbita, etc)
    - czy kocioł posiada atesty (na jaki okres są waznę, od kiedy, etc)
    - renomę firmy

Najważniejsze tak jak napisał jeden z przedmówców, to porozmawiać z różnymi firmami.

Udanego wyboru na lata!

• walc June 2011

Atesty - każdy chyba posiada
    Gwarancja - kilka lat i po gwrarancji - mnie raczej by interesowała konserwacja okresowa i co ma wpływa na utrzymanie gwarancji i co po okresie gwarancyjnym???
    Umowa kupna - to bardzo ważne, kto przy okazji zamontuje kocioł - pierwszy z łapanki instalator z uprawnieniami czy polecany z firmy.

Według mnie sieć serwisowa to bardzo ważne zagadnienie. O ile w kotle nie ma się co za bardzo zepsuć o tyle osprzęt może czasem zastrajkować: sterownik, dmuchawa i silnik podajnika.

• krzychu June 2011

"Gwarancja - kilka lat i po gwrarancji - mnie raczej by interesowała konserwacja okresowa i co ma wpływa na utrzymanie gwarancji i co po okresie gwarancyjnym"

Akurat ten punkt był u mnie ważny. Gwarancja na Viadrusa 10lat, a po 6 latach trzeba było wymienić jeden człon pieca z powodu pęknięcia ucha do skręcania członów. Dlatego długa gwarancja jest ważna w takich sytuacjach.

• walc June 2011

Należy dodać, że Viadrus to kotły z żeliwnym wymiennikiem (dedykowane do spalania koksu) i ta firma daje 10 lat gwarancji (pewno i tak jet to połowa okresu bezawaryjnej pracy). Kotły stalowe do węgla, drewna etc. mają przeważnie określoną gwarancję na 5 lat.

Tak na marginesie - producent z pewnością był zdziwiony pękniętym uchem.

• kamyk February 21

Ja bym rozważył na Twoim miejscu też inne kotły
    tu naprawdę trzeba dobrze wybrać
    Ja osobiscie bardzo zadowolony jestem z kotła KMB RP PLUS z firmy Witkowski
    z fachowa pomocą i przy doborze i przy ustawieniach

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj