Prośba o radę - instalacja co i cwu - ENERGIA-FORUM
Prośba o radę - instalacja co i cwu
  • tomi78 July 2011

Witam,

przymierzam się do planowania instalacji co i cwu w domu. Dom 140 mkw ściany 25 cm putsak + 20 cm styro, dach 30 cm wełny, posadzka na gruncie 18 cm styro).
    Na działce mam gaz więc pewnie będzie piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania + podłogówka na całości.
    Pytanie mam o dodatkowe rzeczy - konkretnie o kominek oraz co z cwu.
    Czy kominek z pw będzie działał prawidłowo tzn będę mógł w nim palić bez konieczności wyłączenia pieca? co w chwili braku prądu?
    A może lepiej kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym albo w ogóle sam wkład?

Odnoścnie cwu to albo zbiornik ogrzewany gazem albo też pompa ciepła tylko do cwu.

Ma ktoś może podobne rozwiązanie?
    Jakieś sugestie co do producentów, modeli?

• krzychu July 2011

Dobry wybór, zwłaszcza wraz z podłogówką. Proponuję nie kombinować z płaszczem, tylko zrobić kominek z dystrybucją gorącego powietrza grawitacyjną lub z wentylatorem (ewentualnie przewidzieć montaż wentylatora w przyszłości). Uprości to znacznie układ i zmniejszy koszty. Nie będzie też potrzebny mieszacz, tylko wodę prosto z kondensata będzie można tłoczyć do rozdzielaczy podłogówki (po odpowiednim ustawieniu kotła i ograniczeniu maksymalnej temperatury wody grzewczej do np. 40 stopni). Da to tańszy koszt zakupu, wykonania i eksploatacji. Co do cwu, to najlepiej grzać tym samym kotłem, po co kombinować. Co do modeli, to oszacuj zapotrzebowanie domu na ciepło i dopasuj do niego moc kotła. Na oko może wystarczyć nawet tylko 12kW jeśli dom jest dobrze wykonany. Poszukaj odpowiedniego kotła o jak największej modulacji mocy.

• tomi78 July 2011

Dzięki za pomoc.
    Zastanawiam mnie kwestia kominka z dystrybucją ciepła. Podczas rozmów z różnymi osobami niektórzy wspominają o fakcie zbierania się różnego rodzaju kurzu w kanałach rozprowadzających ciepło jak i o lekkim zabrudzeniu ścian w miejscach kratek. Czy jest czym się przejmować?
    Przy wycenie Vaillanta zasugerowano mi również kupno zestawu solarnego do cwu.
    Będzie taki zestaw współgrał ze wszystkim prawidłowo?

• macieq July 2011

Zestaw solarny to Twoja dowolność, może być sterowany z kotła ( w opcji). Od Ciebie zależy czy chcesz dogrzewać cwu w lecie? Nie ma to związku z poprawną pracą kotła.

• walc July 2011

Moim zdaniem przy takim domu będziesz miał ok 7kW obciążenia cieplnego, dlatego proponuję kocioł o najmniejszej mocy np. Modula NT 10.
    Jeśli chcesz mieć kominek z płaszczem wodnym to zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie do tego zbiornik buforowy który może jednocześnie przygotować ciepłą wodę użytkową np. Aqua EXPRESSO.
    Mając już zbiornik buforowy możemy teraz lub w przyszłości podłączyć do niego kolektory słoneczne na potrzeby ciepłej wody i wspomagania centralnego ogrzewania np Star azzurro.

Nie wspominasz nic o systemie wentylacji... jaki będzie?

• tomi78 July 2011

Na jakiej zasadzie ten zbiornik ogrzewa cwu?
    Z tego zbiornika korzysta się w momencie palenia w kominku, tak?
    Jak grzeję piecem gazowym to zbiornik cwu grzeje się od pieca?

Z systemu solarnego już się chyba wyleczyłem ponieważ po wstępnych przeliczeniach nie wydaje mi się to uzasadnione ekonomicznie.

Za wentylację w domu odpowiedzialny będzie rekuperator (najlepiej z odzyskiem ciepła) ale nad konkretnym modelem się jeszcze nie zastanawiałem.

• walc July 2011

Kominek z płaszczem wodnym podłączony podobnie jak kolektor. Ciepła woda użytkowa jest przygotowana w sposób przepływowy z wydajnością do 35l/min.

Co do rekuperatora to może Zehnder, model z wymiennikiem przeciwprądowym.

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj