Witam! Jestem zainteresowany zainstalowaniem instalacji z bateriami słonecznymi, ale jedynie do ogrzewania wody. Widziałem schemat takich urządzeń i zgodnie ze schematami konieczne jest doprowadzenie przewodów do baterii, a następnie do kolejnych urządzeń. Mój problem polega na tym, czy pomieszczenie, gdzie będzie znajdował się zasobnik z wodą i znaczna część instalacji powinien być bezpośrednio pod, albo w pobliżu zainstalowanych na dachu baterii słonecznych? Czy takie pomieszczenie musi znajdować się na poddaszu, czy też można je umieścić na parterze, albo w piwnicy? Jeżeli możliwe jest przeprowadzenie przewodów na odległość (przez około 12-15metrów) to czy zwiększa to znacząco koszty inwestycji, czy też chodzi jedynie o koszty przewodów i ich izolacji? Czy znaczna odległość może wpływać na pracę systemu (czyli ogrzanie wody)? Nurtuje mnie też wątpliwość, którą podsunęli mi tzw. życzliwi, a dotyczące okresu trwałości baterii słonecznych i elementów systemu, które są krótsze niż okres zwrotu inwestycji? Wiem, że pytań jest dużo, ale z uwagi na brak wiedzy i wiele "zasłyszeń" zrodziło się w mojej głowie ich wiele. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam.
Wiadomo, że im mniej metrów orurowania tym mniejsze straty na nim. Jednak w przypadku domu jedno rodzinnego oraz dobrej izolacji rur nie zaprzątałbym sobie głowy. Czasem trzeba prowadzić rury w domach i po 25m. Przy kolektorach naprawdę wysokiej jakości nie ma problemu trwałości.
Albo poczekaj aż baterie będę na tyle tanie i efektywne, że nie będziesz musiał się przejmować stratami