Witam. Posiadam piec Kielar eco. Piec jest o mocy 44,6 KW. Sterownik Geco G-403-PO2. Jestem załamany z wyników tego pieca. Spala moim zdaniem dużo eko groszku. Najpierw trochę o budynku:
Powierzchnia budynku: ponad 500m2
Ogrzewana powierzchnia: ok170m2
Ocieplenie budynku: cegła|styropian 6|cegła
Kaloryfery: 9
Podłogówka: nie wiem dokładnie ale ok 80m
Aktualnie grzejemy tylko parter. Pod nami piwnica w której kaloryfery nie są odkręcone. Nad nami 1 piętro i strych które ogrzewane nie są.
Piec przy bardzo ubogim paleniu spalił w ok 2 tyg prawie 1 tonę eko-groszku. W tamtym miesiącu 3 tony czeskiego eko-groszku. Na piecu było ustawione maksymalnie 52 stopnie. Piec wyłączany na kilka godziny w ciągu dnia po czym włączany ponownie. Na noc wyłączany. W domu nigdy za ciepło nie jest ok 17-20max stopni. Piec jak osiągną temp. to wchodził na stań wstrzymania na nie za długi czas. Jak w ogóle można tu ustawić nadmuch.
Ustawienia były różne aktualnie:
temperatura: 52 stopnie
czas podawania 50 sec
czas postoju 50 sec
Co mogę zrobić ? Na prawdę myślałem że to wszystko będzie inaczej wyglądać... Bardzo drogo wychodzi ogrzewanie... Już nie chce myśleć ile by wyniosło spalanie przy 22 stopniach w pokoju grzejąc cały dzień i grzejąc w nocy bo były by to pewnie 3 tony eko-groszku na miesiąc. Co daje ponad 2 tyś !
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Trochę mało informacji podałeś, ale to podawanie/przerwa jest stanowczo źle ustawione.
Odpowiedz na kilka pytań:
Jak wygląda popiół? - powinien być szary proszek z możliwie małą ilością spieków, jak są czarne, niedopalone bryłki węgla, to masz już pierwszą odpowiedź na pytanie 'Czemu tak dużo węgla idzie?' Po prostu energię wyrzucasz na śmietnik w postaci niedopalonego opału.
Od jak dawna grzejesz tym piecem?
Czy ogrzewany budynek jest docieplony - co też jest baaardzo ważną kwestią.
No i... poczytaj trochę to forum - polecam wątek 'Jak palić w kotle retortowym' - tam znajdziesz sporo istotnych informacji nt ustawień i technik palenia... No cóż... chcąc mieć względny spokój i zachodzić do kotłowni tylko dla kontroli, to musisz tam najpierw trochę czasu - pewnie z kilkadziesiąt godzin - spędzić...
pozdrawiam i życzę powodzenia
Przecież Ci napisał cegła-styropian 6-cegła czyli ściana trójwarstwowa. Duży kocioł duża powierzchnia, ale jak grzejesz tylko 170 m to nie powinien ci aż tyle palić. Znam gościa, który ma 38KW tłokowca pod 190 m2 i nie może zejsc poniżej 25 kg/dobe, kocioł mu poprostu dużo bierze w samym podtrzymaniu. Jak to wygląda u Ciebie?? Nie będę szukał tego modelu po necie, bo moge znaleźć co innego, to jest retorta??Podawanie spore rzeczywiście, ale może to wynika z jej rozmiarów i/lub przełożenia?? No sorry, ale 44 KW to trzeba czymś zasilić. Może ten palnik da się ustawić na min 20 KW, albo i więcej??
Może podajesz dużo węgla, a masz mały nadmuch bo nic o tym nie napisales..., wiec wegiel Ci wypada skoksowany do popielnika. Dobrze koledzy pytaja, napisz jak z popiolem, wtedy mozna cos powiedziec.
Witam
Z tego co patrzyłem na internecie na ten model kotła jest to kocioł z wymiennikiem żeliwnym który jak powszechnie wiadomo do łatwych w czyszczeniu nie należy i tu tez poszukał bym oszczędności przez bardzo dokładne czyszczenie wymiennika kotła.
Druga sprawa to stosunek podawania do postoju to jakieś nieporozumienie, co prawda mam piec prawie o połowę mniejszy(25kW) i na pewno mniejszą powierzchnię retorty ale stosunek 1:1 jest zdecydowanie nie na miejscu więc w tym zaczął bym szukać oszczędności zmieniając czasy np czas podawania dać 20s i czas przerwy dać na początek 50 s tak jak było ustawione następnie zobaczyć efekty spalania i bawić się ilością powietrza gdyż za dużo powoduje wydmuchanie znacznej ilości powietrza w komin. Wszystko zależy od budowy kotła ale zazwyczaj moce dmuchawy ustawione są w granicach 30% i przysłony na wentylatorze zakryte w ok 80%.
Uściślając bez spędzenia kilkunastu a w skrajnych wypadkach kilkudziesięciu godzin w kotłowni przy dopasowywaniu ustawień się nie obędzie.
Pozdrawiam