Palenie groszkiem latem - ENERGIA-FORUM
Palenie groszkiem latem
  • tomi78 August 2011

witam jak palicie eko latem chodzi mi o podgrzanie CWU
    u mnie jeszcze jeden kaloryfer w łazience chodzi cały dzień żeby do kąpieli wieczorem było cieplej w pomieszczeniu
    ale już zapewne niedługo wyłączę i ten grzejnik
    także na tą chwile jeszcze mały obieg wody jest
    a co potem?

wyłączę pompę obiegową żeby nie pompowała na grzejniki i tu nasuwa mi się pytanie
    grzejniki otworzyć żeby przy ewentualnej awarii czyli przegrzaniu wody piec puścił ją na obieg czy pozamykać kaloryfery
    i grzać jedynie CWU na takich ustawieniach jak do tej pory

• walc August 2011

Witam
    Napisz jaki piec jaka instalacja jaki bojler czy jest zawór 4d.

• tomi78 August 2011

Piec seko
    zaworu 4d brak
    bojler 2x 200L
    jest grawitacja

• walc August 2011

Witam
    Jezeli nie ma zaworu 4d a przy podajniku powinien byc to musisz sobie odciąc w tym okresie zasilanie grzejników a zostawic tylko na cwu.
    Na sterowniku jest takie cos jak lato lub CWU
    Natomiast jak palić pewnie tak samo jak normalnie zadaną ustaw na 55*c bo to napewno wystarczy na 2 x 200l i musi byc na 100% szczelny piec.
    Napewno piec będzie większość stał w podtrzymaniu a nastawami ja bym sie nie przejmował poniewaz robote zrobi napewno tak samo jak w zime tylko szybciej.
    Ja po wstawieniu palnika do pieca mam dokładnie takie same ustawienia jak na zime pali sie normalnie grzeje szybciej stoi długo.
    U mnie obecnie przy samej CWU kocioł stoi w podtrzymaniu 2,5h przy boilerze 250l temperature mam ustawioną na boilerze 38*C a na piecu 55*C piec jak dogrzeje to dochodzi do 64*C juz na podtrzymaniu poniewaz jest troche żaru i tak się tli lekko.
    Tak więc ja bym sie nie martwił chyba że w jakiś sposob nie dajesz rady bez zaworu 4d ale nie powinien miec az takiego znaczenia
    Ważne aby było podłączone naczynie wyrównawcze zaraz przy wyjściu z kotła zasilania.

• tomi78 August 2011

akurat zawór 4D jest mi do szczęścia niepotrzebny
    jako że u nas firma jest ok i zawsze doradzi zadzwoniłem i już mam ustawione "tryb letni " i na razie hula zobaczymy

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj