Wymiana instalacji co stal czy miedź czy może pex? - ENERGIA-FORUM
Wymiana instalacji co stal czy miedź czy może pex?
  • tomi September 2011

Witam mam zamiar przeprowadzić remont dwóch pokoi i w zwiazku z tym chcę schować rury C.O. w ścianie. Zastanawiałem sie ale jednak wymienię stare rury stalowe na nowe - bo chyba nie ma sensu profilować palnikiem rur i chowac je w ścianie jak juz pracują ok 20 lat lepiej jest chyba wymienić na nowe i sta moje pytanie czy wymieniać na stal, miedź czy peź dodam, że kocioł jest na paliwo stałe co prawda jeszcze wody nie udało mi się w nim zagotować ale wszystko jeszcze przedemną. Wątpliwości mam co do połączeni tzn. od kotła zostaje główna rura zasilająca i powrotna stalowa a tylko jedna odgałązka będzie wymieniana jak łączyć stal ze stalą to wiadomo można poskręcać ale miedź czy pex. ktoś może juz rzerabiał taki temat.

• walc September 2011

to nie takie proste jak Ci się wydaje po pierwsze czy masz w systemie pompkę po drugie jakie średnice rur, 20lat temu robiło się jeszcze grubymi średnicami jak w taki stary system wsadzisz cienkie rurki to może Ci to nie grzać bo zwiększysz opór na tej nowej części instalacji a woda płynie po najmniejszej linij oporu

• tomi September 2011

Pompka jest - rury 3/4 cala i zwężenie w 1/2 cala. Na tej gałązce będzie jeden grzejnik - myślę nad tym intesywnie - jak wsadzę rurę przkroju 20 mm powinno byc dobrze przecież 3/4 cala to ok. 2 cm?

• walc September 2011

tak tylko jaki grzejnik? czy taki sam jak stare zapewne nie? pamiętaj że rury plastikowe pex podaje się wymiar zewnętrzny a stal podaje się wymiar wewnętrzny

• tomi September 2011

Głównie chodzi mi o to, żeby schować te rury w ścianie - nie chcę mi się za bardzo przerabiać starych bo trzebaby było albo palnikiem albo sztukować stare - na tym pionie jest tylko jeden grzejnik żeliwny przewidziany do wymiany na nowy - ale jedna rura idzie pionowa aż na strych - dlatego plan jest chytry tzn. korzystając z tego, że schować tę rurę w ścianie chciałbym od razu pociagnąć na strych zasilanie i powrót tak aby po wymianie dachu adoptowac poddasze i mieć gotowy układ dla ewentualnego ogrzewania poddasza. Trochę się w tym nie orientuję stąd dziwne pytanie. Wydaje mi się, że przy pompie ja wymienie rurki to będzie git.

• walc September 2011

a czy masz zawory na każdym grzejniku? jeśli tak to powinno być ok

• tomi September 2011

Instalacja C.O. jest stara zostały 3 grzejniki bez zaworów ( zasilanie + powrót) na tym pionie co chcę wyminić rury wymienia grzejnik na nowy plus dwa zawory.

• tomi September 2011

Popraw amnie jeżeli się mylę: otóz pomyslałem, że w piwnicy przetnę rurę stalową i podłącze się do niej pex/al/pex potem poprowadzę w ścianie dwa piony zasilanie i powrót w ścianie. Później przetnę pion wychodzący na pion i połącze go z pex i wyprowadzę na strych - tak żeby za dużo bałaganu nie robić. Drugi pion też wyprowadze na drugie piętro i zakończe go zaworem. Poniżej załączam rysunek.
    http://www.fotoszok.pl/upload/a06ad6ec.jpg

• walc September 2011

przed połączeniem z tym pex dał bym łagodne kolana "łuki" i redukował dopiero za nimi na prostych rurach i oczywiście większą średnicę tak by wystarczyło dla tego co przewidujesz na górze a poza tym ok a do czego była ta stara rura nie czasami do naczynia wzbiorczego bo jeśli tak to nie może być na niej żadnych zaworów

• tomi September 2011

Dzięki za pomoc jesteś wielki. Mam jeszcze pytanko co rozumiesz pod pojęciem łagodnych kolan?
    Druga sprawa to taka, że rura wychodzaca na strych jest tylko jedna i nie ma tam żadnego naczynia.

• walc September 2011

łagodne kolano to takie jak wykonuje się na giętarkach promień około 7cm, co do rury to kto i poco ją wypościł na strych? (logicznie mogło to być tylko naczynie wzbiorcze) jaki to masz system zamknięty czy otwarty gdzie masz naczynie wzbiorcze lub membranowe?

• tomi September 2011

Nie ma żadnego naczynia powystawiane rurki od pionow na strych i tyle. Tak to jest jak się po kims w starszym domu poprawia

• walc September 2011

oj to musisz wstawić, i na pewno nie przerabiaj tego na system zamknięty bo może zacząć strzelać, wymienił bym te rurki wystawione na strych bo zapewne będą przerdzewiałe jak tyle lat raz woda w nich była z a raz nie

Witaj gościu!

Jeżeli chcesz przyłączyć się do dyskusji, kliknij tu !

Zaloguj sie Zarejestruj