Witajcie.
Ustaliłem z moim hydraulikiem kwotę robocizny za wykonanie kotłowni. Hydraulik wchodzi za dwa tygodnie, przed chwilą otrzymałem wykaz materiałów, które są mu niezbędne do jej wykonanie wraz z ceną. Całkowity koszt materiału to około... 10000 zł brutto BEZ pieca, bez bojlera i bez robocizny! Bardzo proszę o przyjrzenie się paru wymienionym pozycjom. Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania: albo tak ma być albo ktoś mnie robi na szaro
Dom: 150 m2, 70 m2 podłogówki, piec na ekogroszek. Do tego kotłownia na być naszykowana na przyszłe podłączenie do gazu ziemnego. Oto parę pozycji:
Wymiennik płytowy Sondex - 560 zł
Pompa Grundfos UPS 25-40 - 740 zł
Pompa Grundfos UPS 25-60 - 430 zł
Adapter Simplex - 145 zł
Rozdzielacz ze wskazaniem przepływu 7 sekcji - 620 zł
Rura miedziana - 25 mb - 800 zł
Zawory kulowe z półśr - 12 szt - 500 zł
Zawory kulowe Valvex onyx - 20 sz - 500 zl
Do tego kilka zaworów kul. nyplowych, kolana, mufy, trójniki, mieszacz i sprzęgło do podłogówki i jakaś drobnica. W sumie ponad 10000 brutto.
Porównywałem ceny w internecie i ceny są dość podobne. Z drugiej strony czytam w internecie, że wyposażenie całej kotłowni wraz piecem kosztuje ok. 10000-12000 zł tak więc skąd wynika różnica prawie 5 tys. złotych?
Mam też drugie pytanie - czy opłaca się z punktu inwestora kładzenie płyty styropianowej z folią pod podłogówkę? Koszt jest wysoki - za 70 m2 był płacił ok. 1500 zł, a za tyle to ja kupie styropian EPS-100 na cały dom :/
Pozdrawiam
Dodatkowe (jak dla mnie wysokie) ceny: 700 mb PEXa na podłogówkę - 2400 zł brutto.
W tej chwili jestem na etapie kończenia tynków. Dzisiaj kontaktowałem się z firmą, u której zamawiam piec - są w stanie wykonać całą kotłownię z piecem, bojlerem, rozdzielaczami i wszystkimi niezbędnymi rzeczami za ok. 13500 zł wraz z robocizną.
Chciałbym się mylić i sądzić, że kupienie drogich materiałów spowoduje, że moja kotłownia będzie pracowała latami ale nikt nie chce mnie z tego błędu wyprowadzić
hm no nie wiem jaki masz przekrój tych rur, ale np wavin 16mm jest po ok 470zł za 200mb. Ja właśnie takie mam zamiar dać na podłogówkę.
Odnośnie tej kotłowni to rozmawiałem z kumplem który ma firme budowlana. U nas na ulicy gostek robi sobie właśnie i wyszło z robotą 8tys, tylko do gościa hydraulicy przychodzili na fuchy po południu.
Zasada jest prosta. Rabaty + swoją marżę od zakupu kasuje hydraulik lub Ty. Wybór należy do ciebie. Materiały kupione przez wykonawcę są zawsze droższe od kupionych samemu z wyżej wymienionej przyczyny. W sumie nie ma się co dziwić, bo on musi na to poświęcić trochę czasu i benzyny, a nie będzie tego robił za darmo.